Tom Ellias'in yorumu

Biden'in Ermeni soykırımını tanımaya karar vermesinin üçüncü nedeni, belki de en önemlisi; karakteri ve kişiliğidir.

Biden Ermeni soykırımını neden tanıdı?

TomEllis

 

Tom Ellis(Tom Ellis is Editor in Chief of Kathimerini English Edition which is published in Greece and Cyprus along with the New York Times as a single paper.He was for many years Washington correspondent for Kathimerini, Antenna TV, Athens News Agency, and the Greek Service of Deutsche Welle.He has interviewed numerous present and former foreign leaders and influential politicians, among them Turkish leaders Erdogan, Gul, and Davutoglu, French Presidents Sarkozy and Macron, US Vice President Biden, European Commission Presidents Junker and Baroso, IMF managing directors Lagarde and Strauss Khan.He has reported from various foreign capitals, including Washington (and New York), Beijing, Tokyo, Brussels, Berlin, London, Paris, Rome, Vienna, Ankara (and Istanbul), Nicosia and Cairo.He has appeared on international media to analyze Greek elections, the economic crisis, Greek-Turkish relations and the Cyprus issue.)

Türkiye'nin, dünyanın en önemli ülkesi, en büyük ekonomisi, en büyük jeopolitik etkiye sahip ülkesi ve geri kalan ülkelerin çoğunun onu yakın bir müttefik olarak görmek için birçok nedeninin olduğu ABD ile ilişkileri, Joe Biden'ın Ermeni soykırımını tanıma kararıyla altüst oldu.

Bu eylemle ABD Türkiye'ye, önceki yönetimlerin gözünde on yıllardır taşıdığı önemi atfetmediği mesajını gönderdi.

Peki bu neden şimdi oldu?

Temelde üç nedenden dolayı.

Birincisi, Başkan Biden'ın ABD'deki Ermeni cemaati ile çok yakın bir ilişkisi var (Yunan cemaatiyle benzer ilişkileri var) ve seçmenlere verdiği sözleri tutan bazı liderler var.

İkincisi, Tayyip Erdoğan'ın davranışı ABD’nin tüm siyasi sisteminde rahatsızlık meydana getirdi. Batı karşıtı söylemi, İsrail'e saldırıları, Putin'le olan özel ilişkisi ile Türkiye Cumhurbaşkanı kolay olmayan bir şeyi başardı, ABD'deki her iki tarafı da kendisine karşı çevirdi.

Donald Trump ile “arkadaşlığı” kişiseldi ve Cumhuriyetçi partinin çoğunluğunun ona karşı tutumunu yansıtmıyordu.

Çoğunlukla Rusya'dan S-400 hava savunma sisteminin satın alınmasıyla ilgili olarak ama aynı zamanda Suriye gibi diğer cephelerde ve daha az ölçüde Ege ve Doğu Akdeniz'de ABD'nin karşı çıktığı hamleler, Washington'da iktidar mevkilerinde Ankara'ya dost olan nüfuzlu kişilerin sayısının azalmaya devam etmesi gibi sebepler Washington'da Erdoğan’ın davranışına yönelik yoğun bir hüsran yaşanmasına yol açtı.

Joe Biden'in Ermeni soykırımını tanımaya karar vermesinin üçüncü nedeni, belki de en önemlisi; karakteri ve kişiliğidir.

Biden, bazı durumlarda gösterildiği gibi gerçekçi olmasını engellemeden ilkelere ve değerlere inanan ender bir politikacı türünün parçasıdır.

ABD Başkanı, bir ülkenin anlık bir ortak değil, gerçek bir dost ve müttefik olabilmesi için, demokratik özgürlüklere ve insan haklarına saygı göstermesi ve uluslararası davranışlarında kurallara uyması gerektiğine inanıyor ki, şu anda oldukça açık olan bir şey, “yüreğinin sınırlarını” genişletecek “Büyük” bir Türkiye hayali kuran öngörülemez Türk Cumhurbaşkanı için bu durum geçerli değil.

Bu makale Kathimerini gazetesinden alınmıştır.25.04.2021

Yazar Hakkında

Mehmet Ali Yeniyurt Diğer Makaleler